.

.

آشنایی هر چه بیشتر با نماز و پیامد های آن -وبلاگ برگزیده کشوری در سال 1392

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران

آیا شرکت در نماز جمعه واجب هست؟

جمعه, ۷ آذر ۱۳۹۳، ۰۶:۲۹ ب.ظ

آیات عظام: امام خمینیی  (مسئله )  سبحانی (مسئله ): در روز جمعه انسان مى‏تواند به جاى نماز ظهر، دو رکعت نماز جمعه بخواند. (امام خمینی: ولى احتیاط مستحب آن است که اگر نماز جمعه خواند، نماز ظهر را هم بخواند، و این احتیاط خیلى مطلوب است).

آیةالله العظمی اراکی (توضیح المسائل مراجع، نماز جمعه م 1): نماز جمعه عبادتی است همچون نمازهای دیگر که در ظهر روز جمعه با شرایطی خاص انجام میشود و در فضیلت این نماز همین بس که سوره ای در قرآن به این نام آمده و درآنجا صریحاً مؤمنان را به حضور در نماز جمعه دعوت فرموده است و درآن آیه آمده است: هنگامی که صدای مؤذن بلند شد و دعوت به نماز شدی معامله و تجارت را رها ساز و برای انجام فریضه الهی حاضر شو، که از همه چیز برای شما بهتر است، (مراد از ذکر درایه، به اتفاق مفسران نماز جمعه است) و نیز در روایت آمده که: نماز جمعه باعث حرام شدن آتش جهنم است  بر بدن و موجب تخفیف هولهای قیامت و کشیده شدن قلم عفو بر جرائم اعمال گذشته است، و ثواب شرکت در نماز جمعه برای غیر مستطیع، معادل با حج است و در روایات دیگر تارکین آن را سخت نکوهش کرده تا آنجا که می خوانیم: کسی که سه هفته آن را ترک کند منافق می باشد.

آیةالله العظمی امام خامنه ای (أجوبةالإستفتائات سـؤالهای 606 و 607 و 608:)

سـؤال 606: نظر جنابعالى درباره شرکت در نماز جمعه با توجه به اینکه در عصر غیبت حضرت حجت(عجل الله تعالى فرجه الشریف) به سر مى‏بریم، چیست؟ اگر افرادى اعتقاد به عدالت امام جمعه نداشته باشند، آیا تکلیف شرکت در نماز جمعه از آنان ساقط مى‏شود؟

پاسـخ: هرچند نماز جمعه در عصر حاضر واجب تخییرى است و حضور در آن واجب نیست، ولى با توجه به فوائد و آثار شرکت در آن، سزاوار نیست که مؤمنین خود را از برکات حضور در این نماز به مجرد تشکیک در عدالت امام جمعه و یا عذرهاى واهى دیگر، محروم سازند.

سـؤال 607: معناى وجوب تخییرى در مسأله نماز جمعه چیست؟

پاسـخ: معناى آن این است که مکلّف در اداى فریضه واجب ظهر روز جمعه بین خواندن نماز جمعه یا نماز ظهر مخیر است.

سـؤال 608: نظر جنابعالى در مورد شرکت نکردن در نماز جمعه بر اثر بى‌مبالاتى، چیست؟

پاسـخ: ترک حضور و شرکت نکردن در نماز عبادى سیاسى جمعه به خاطر اهمیت ندادن به آن، شرعاً مذموم است.

آیات عظام: خوئی  (مسئله )  سیستانی (مسئله ): نماز جمعه واجب تخییری است به این معنی که مکلّف در روز جمعه مخیّر است که نماز جمعه را بخواند در صورتی که شرائطش موجود باشد، یا نماز ظهر بجا آورد پس اگر نماز جمعه را بجا آورد؛ کفایت از ظهر می کند.

آیات عظام: گلپایگانی و صافی (مسئله ): در زمان حضور امام علیه السلام واجب است انسان درروز جمعه بجای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند، ولی در این زمان اگر کسی نماز جمعه بخواند، احتیاط واجب آن است که نماز ظهر را هم بخواند.

آیةالله العظمی شبیری زنجانی (مسئله ): در زمان حضور امام علیه السلام واجب است انسان درروز جمعه بجای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند، ولی در زمان غیبت حضرت علیه السلام خواندن نماز ظهر در وقت امکان حضور در نماز جمعه  با شرایط معتبر، خلاف احتیاط است؛همچنانکه  اگر نماز جمعه  خواند بنابراحتیاط به ان اکتفا نکرده، بلکه باید نماز ظهر را هم بخواند.

آیات عظام: فاضل لنکرانی  (مسئله )  مکارم شیرازی (مسئله ): نماز جمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم و امام معصوم علیه السلام و نائب خاصّ او ‌واجب عینی است، امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری می باشد، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است، ولی در زمانی که  حکومت عدل اسلامی باشد. و نماز جمعه اقامه شود، (فاضل لنکرانی: بهتر آن است که نماز جمعه خوانده شود مکارم شیرازی: احتیاط آن است که ترک نشود).

آیةالله العظمی بهجت (مسئله ): در روز جمعه انسان می تواند بنابرأظهر بجای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند و در عصر غیبت وجوب آن تخییری است، یعنی نماز جمعه کفایت از نماز ظهر می کند.

آیةالله العظمی وحیدخراسانی (مسئله ): نماز جمعه با امام معصوم علیه السلام یا منصوب از قبل آن حضرت واجب تعیینی است،  و در زمان غیبت مکلّف مخیّر است که نماز ظهر بخواند یا با اجتماع شرایط- نماز جمعه بخواند و احوط نماز ظهر است و افضل نماز جمعه است.

آیةالله العظمی نوری همدانی (مسئله ): در روز جمعه انسان می تواند  بجای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند ، ولی  بهتر  آن است که  نماز  جمعه  بخواند  و  احتیاط  مستحب آن است که اگر نماز جمعه خواند نماز ظهر را هم بخواند . و این احتیاط خیلی مطلوب است.

آیةالله العظمی مظاهری (مسئله 1157): نماز جمعه در زمان حضور و در زمان غیبت امام‏علیه السلام واجب تخییرى است که به جاى نماز ظهر خوانده مى‏شود و آن دو رکعت است مثل نماز صبح و تمام شرایط عمومى نماز صبح را دارد حتّى حمد و سوره آن باید بلند خوانده شود ولى در آن دو قنوت مستحب است یکى قبل از رکوع رکعت اوّل و دیگرى بعد از رکوع رکعت دوّم و نیز مستحب است در رکعت اوّل سوره جمعه و در رکعت دوّم سوره منافقین خوانده شود. و ظن و سهو و شک در آن، حکم ظن و سهو و شک در نماز صبح را دارد.

آیةالله العظمی تبریزی (توضیح المسائل مراجع، نماز جمعه م 1): در زمان غیبت ولی عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف) نماز جمعه واجب تخییری است، لکن در صورت اقامه آن با شرایط ، شرکت درآن بنابرأحتیاط، واجب است.

 


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۳/۰۹/۰۷
سعید صفاری